Skip to content

Duurzame oplossing: ledverlichting

In onze kassen streven we naar de beste én duurzaamste teelt. Zo speelt licht tijdens de teelt een belangrijke rol, waarmee de groei van onze orchideeën beïnvloed wordt. Om het groeiproces van onze orchideeën optimaal te stimuleren, hebben de orchideeën in de wintermaanden meer licht nodig dan de natuur in het winterseizoen aanbiedt. Aan de hand van een lichtplan bepalen we hoe laat licht aan en uit gaat en hoe lang we belichten.

Om het gebruik van licht te verduurzamen en effectiever te gebruiken, zijn we overgestapt op ledverlichting. Maar wat is ledverlichting en welk effect heeft dit in onze kas? We vertellen je het in deze blog.

Traditionele belichting

Tot voor kort belichten we de kas met SON-T verlichting, want zonlicht is niet altijd beschikbaar en hiermee vullen we het tekort aan licht genoeg aan. Het belichten met SON-T kost veel energie en tijdens deze belichting komt er veel warmte vrij vanaf de lampen, wat niet altijd gewenst is.

Wat is led?

Led staat voor Light Emitting Diode: een zuinige lamp die gebruikmaakt van elektriciteit om licht te produceren. Je kunt ledverlichting herkennen aan een paarse of rode kleur. In de kas staat een ledlamp ook wel bekend als groeilamp, omdat het licht gebruikt wordt om groei te stimuleren. Deze manier van belichten zien we steeds vaker in de tuinbouwsector en heeft een 40% beter rendement in tegenstelling tot SON-T verlichting en draagt bij aan een duurzamere toekomst.

Welk effect heeft ledverlichting in de kas?

Als bedrijf zetten wij ons in voor milieuvriendelijke en duurzame oplossingen en hebben we in 2022 ledlampen in onze kassen geplaatst. Hiermee verminderen we energieverbruik en zorgen we voor een efficiënte lichtopbrengst én dankzij ledverlichting komt er nauwelijks warmte vrij. Dit is een groot voordeel omdat orchideeën in de bloeifase van koelte houden en we de kas hierdoor niet hoeven te koelen.

Duurzame effecten van ledverlichting op een rij:

  • 40% beter rendement in tegenstelling tot SON-T verlichting
  • Betere controle op temperatuur omdat led minder warmte produceert
  • In tegenstelling tot SON-T verlichting kan ledverlichting gedimd worden

Hoeveel licht geven we de planten?

Sensoren in de kas bepalen hoe lang de belichting aan moet staan, zodat de planten dagelijks dezelfde hoeveelheid licht krijgen. Dankzij de sensoren zien we wat de verdeling van het licht is op de planten.

Energie opwekken met WKK

Niet alleen zorgen we met ledverlichting voor verduurzaming in onze kas. De elektriciteit die we gebruiken, wekken we zelf op met WKK (Warmte-Kracht-Koppeling). Elektriciteit die niet wordt gebruikt in de kas, gaat terug het net op voor huishoudens en de warmte die daarbij vrij komt, gebruiken we in de kas om warmere afdelingen te verwarmen. Hierdoor wordt de opgewekte energie optimaal benut, zowel in onze kas als voor huishoudens. Dagelijks leveren wij elektriciteit op het net op momenten wanneer er veel vraag is, dit gaat om een hoeveelheid die voldoende is om 850 huishoudens van energie te voorzien.

 

 

 

 

Gerelateerd nieuws

Over OKplant